Sağlık

Ameliyat Öncesi Sıvı Tüketmek Neden Yasaktır?

Doktorlar yıllardır ameliyat olan hastaların kesinlikle bir şey yiyip içmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak yeni yapılan hastaneler ve teknolojilerle bu fikir ortadan kalkmaya başladı. Peki, ameliyat öncesi neden sıvı tüketebiliyor ve neden daha önce içmemiz yasaktı, gelin birlikte bakalım…

Kaynak:https://www.iflscience.com/why-are-li…

Ameliyat olan hastalar oruç sistemini kullanıyorlardı.

On dokuzuncu yüzyılın ortalarında aç karnına ameliyat ortaya çıktı. Ancak 1850’de Dr. John Snow, hastaların eter veya kloroform ile anestezi yapmadan önce küçük bir kahvaltı yapmaları gerektiğini iddia etti. Bunun kusma ve mide bulantısını önleyeceği gösterilmiştir. Ancak bu yöntem, geçirdiği bir ameliyat sırasında hastalardan birinin üzerine kusması üzerine amacını aşmıştır.

1862’de yaralı bir askerin operasyonu sırasında, operasyondan önce yediği bir şey İskoç askerinin nefes borusuna takıldı ve öldü.

Bunun üzerine ünlü İngiliz cerrah Sir Joseph Lister ameliyat öncesi prosedürle ilgili birçok kılavuz yayınlamış ve gıda tüketimi ile sıvı tüketimi arasında bir ayrım yapmıştır.

Bu olaylardan sonra birçok yeni nesil anestezist hastalarına yemek yememe kuralını uygulamaları gerektiğini söylediler.

New Yorklu kadın doğum uzmanı Curtis Mendelson yaptığı araştırmada doğum yapan annelerin ameliyattan önce bir şey yiyip içmemesi gerektiğini açıkladı. Bunun nedeni, sindirilmemiş yiyeceklerin yemek borusuna girmesi ve anestezi sırasında boğulmaya neden olmasıydı.

Ancak tüm bunlara rağmen son on yılda birçok ülkede sıvı tüketimi serbest hale getirildi.

İngiltere, ABD ve birçok ülkedeki hastanelerde hastaların ameliyat öncesi su, çay, meyve suyu gibi sıvıları tüketmesi yaygın hale geldi. Bunun nedeni hastaların ameliyat sırasında uzun süre susuz kalmaktan korkmalarıydı.

Başka bir çalışmada ise ameliyat öncesi su içmenin israf olduğu söylenmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hekimler susuz kalmış hastalardan endişe duyuyorlardı. Ancak kalça ameliyatı geçiren hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, bazı hastaların 6 ile 10 saat arasında su içmeden kalabildiği ortaya çıktı.

habererfelek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu