Haber

Son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor: Ayçiçeği kısa ve yüzde 70 ürün kaybı bekleniyor

Son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor: Ayçiçeği kısa

Eserlerin yüzde 70 kaybı bekleniyor

TEKİRDAĞ – Ayçiçeklerinin ambarı Trakya son yılların en şiddetli kuraklığını yaşıyor. Yaz aylarında yaşanan yağışların az olması ve aşırı sıcaklıklar sonucunda ayçiçeğinin boyu kısaldı. Çiftçi bu sezon biçerdöverlerin giremeyeceği tarlalar olacağını söyledi.

Trakya’da yetersiz yağışlar ve yaz aylarında artan sıcaklıklar sonucu ayçiçeklerinin ambarı Trakya’da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Tekirdağ’da yaşanan kuraklık sonucu yüzlerce dönümlük ayçiçeği ekim alanındaki bitki boyları beklenen seviyenin altında kalmış, ayçiçeği taneleri istenilen olgunluğa ulaşamamıştır. Konuyla ilgili tarlada açıklamalarda bulunan Trakya Tohumculuk Derneği Başkanı İbrahim Toruk, ayçiçeğinin ambarı Trakya’da bu yıl yaşanabilecek büyük felaketlere karşı yetkilileri önlem almaya davet etti.

“Büyük bir sorunumuz var”

İbrahim Toruk, “Son 40 yılın kış kuraklığını yaşadık. Şubat ayı sonuna kadar yağış olmadı, yağmur yağmadığı için beklenmedik şeyler yaşıyoruz. Buğdayda verim düşük oldu ama vadesi dolmuş. Mart-Nisan aylarının yağışlı geçmesine rağmen tarla hazırlığımız biraz geç ayçiçeği biraz geç geldi.Yağmurdan sonra ayçiçek beklentimiz arttı.Fakat havanın çok sıcak olması nedeniyle Trakya’da çok büyük bir sıkıntımız olduğunu görüyoruz. hava durumu Trakya’nın her iline ayçiçeği konusunda gittiğimizde tarlada gördüğünüz gibi ayçiçekleri çok kısaydı.Kuraklık belirtileri ortaya çıkıyor.Doğal olarak önlem almak gerekiyor,bu önlemlerden biri de hani orda Dünyada iklim döngüleri El Nino’ya giriyoruz bu da kuraklığın devam edeceği anlamına geliyor.Bunu dikkate alarak ekim zamanını buna göre ayarlayarak Trakya’daki tohum üreticileri olarak bizlerle işbirliği içinde kuraklığa daha dayanıklı çeşitler elde etmeye çalışıyoruz. Tarımsal Araştırma Enstitümüz. Firmaların çalışmaları tamamen kuraklıkla alakalı ama her seneye sığmıyor. Bir bakıyorsunuz zamansız yağmurlar ve zamansız sıcaklık değişimleri oluyor. Aslında gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının hem ayçiçeklerinde hem de bölgemizdeki diğer işlerde çok israf olduğunu düşünüyoruz; Bu nedenle bilimsel çalışmaların yaygınlaştırılması, bu konuda çeşitlerin geliştirilmesi ve dikim deseninin buna göre ayarlanması gerekmektedir. Uzun vadeli çalışmalar gerektiriyor, firmaların özel sektöre ve kamuya yatırım yapması gerekiyor ama orta vadede bu tür tavsiyelerde bulunabiliriz” dedi.

“Yüzde 70’e yakın düşüş yaşayacağız”

Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 23’ünün Trakya’dan temin edildiğini vurgulayan Toruk, “Ancak bu yıl kaybımız çok büyük, bu yıl yetkililerin bir an önce devreye girmesi ve çiftçiyi mağdur etmeyecek önlemlerin alınması gerekiyor. Bölgedeki siyasetçilerimizi parti fark etmeksizin duyuyor ve takip ediyoruz.STK’larımız buna çözüm bulmaya çalışıyor.Ayçiçeğinde afet bölgesi talebi var,dernek ve tohum firmaları olarak hemfikiriz.Çözüm bu olacaktır. kısa vadede, uzun vadede bunun üzerinde çalışılması gerekiyor.Biz tohumcular olarak bunun üzerinde çalışıyoruz.Türkiye genelinde ortalama ayçiçeği verimimiz 270 kilo civarında,bölgemizde 220 kilo.Nedeni ise 270 kilo. kilogram Anadolu’daki üretimlerde su ile üretilmesidir.Tamamen kuru şartlarda üretim yapıyoruz.Ortalama 214 kilogram olan verimimiz bu sene yaklaşık %70 azalacak diye düşünüyorum.Yağlı bitkilerle ilgili ithalatımızı daha da artıracaktır. en çok parayı harcar. Nitekim düşük verim Türk petrol tesisi üreticilerine büyük yara açacaktır. Trakya’nın her bölgesine gidip çeşitleri inceliyoruz. Verimlilikte yüzde 70 düşüş bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu