Hayvan ailesinde ‘Thylacine’ olarak bilinen Tazmanya Kaplanı/Kurdu, artık soyu tükenmiş hayvanlar listesinde. Keseli hayvanlar kategorisine girmesine rağmen kangurularla da beslenen bu farklı kurt cinsine gelin bir göz atalım.
Buyrun…?
Kaynak: https://australian.museum/learn/austr…
Hayvan ailesinde ‘Thylacine’ olarak bilinen Tazmanya Kaplanı/Kurdu, günümüzde soyu tükenmiş hayvanlardan biridir.
Bilimsel kaynaklarda etçil ve keseli hayvanlar grubuna dahil olan bu hayvanlar, ‘Thylacinidae’ ailesinin modern hayatta kalan tek üyesiydi.
Tazmanya Kurtları renk skalasında kumdan sarı-kahverengi-griye kadar değişiyordu.
Başı bir köpeğin kafasına benzese de kuyruğu fareninkine benziyordu ve bacakları köpeklerinkinden daha kısaydı. Vücut kılları yoğun, kısa ve yumuşaktı ve maksimum uzunluğu 15 milimetreydi.
80 milimetre uzunluğunda, dik, yuvarlak, tüylerle kaplı kulakları olan bu kurtların çok güçlü bir çenesi vardı.
Tazmanya Kurtlarının erkekleri, toplam 46 dişle dişilerden çok daha büyüktü.
Dişi Tazmanya Kurtlarının kanguru gibi keseleri vardı.
Yeni doğan kurtlar, büyüyene kadar o kesede anneye eşlik ederdi. Farklı olan, erkek kurtların da sırtlarında bir kese bulunmasıdır.
Bu tür kurtlar çoğunlukla geceleri tek başına veya çiftler halinde avlanırdı.
Tazmanya Kurtları av olarak çoğunlukla kanguruları ve diğer keseli hayvanları tercih etseler de kemirgenler ve kuşlarla da beslenirler. Avrupa sömürgeciliğinden sonra ortaya çıkan raporlarda bu kurtların kümes hayvanlarıyla da beslendikleri söylendi.
Nerede yaşadılar?
Tazmanya Kurtları çoğunlukla Avustralya’da yaygındı. Kuzeyde Yeni Gine’de ve güneyde Tazmanya’da baskındı. Ancak nesli tükenmeden önceki son 70 yılda Tazmanya Kurtları en çok Tazmanya’da görüldü.
Neden soyu tükenmiş?
Thylacine’in Avustralya anakarasından neden kaybolduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Dingo ile rekabet ve muhtemelen insan avlanma baskısı sonucunda azalmış gibi görünüyor. Thylacine, en az 2000 yıl önce Avustralya anakarasında yok oldu. Tazmanya’daki düşüş ve yok olma büyük olasılıkla köpeklerin ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır, ancak asıl neden doğrudan insan algısı ve avlanmadır.
Ne düşünüyorsun?
Yorumlarda buluşalım!
narmanajans.com.tr